«Εις Μνήμην Ηλία Κουσκουβέλη» – Διεθνές Συνέδριο για τις Διεθνείς Επιπτώσεις του Πολέμου στην Ουκρανία

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022

Τα Τμήματα των τεσσάρων ελληνικών Πανεπιστημίων με επιστημονικό αντικείμενο τις Διεθνείς Σχέσεις και το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων που αποτελεί τον φορέα δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων του κλάδου, αποτίουν φόρο τιμής στην εμβληματική φυσιογνωμία και το έργο του αείμνηστου Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθώς και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συνδιοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο εις μνήμην του την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, με σκοπό να αναδείξουν τη συνεισφορά του εκλιπόντος στην ανάπτυξη της κοινότητας των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και το ερευνητικό και διδακτικό του έργο. Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας, στις 10 το πρωί, η «Αίθουσα Συνεδρίων» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα μετονομαστεί σε «Αίθουσα Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη», έπειτα από προηγηθείσα ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

Πιο συγκεκριμένα, το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (CfIR-Gr), το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το διήμερο Διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε και δίδαξε ο Ηλίας Κουσκουβέλης και το επιστημονικό αντικείμενο του Συνεδρίου θα είναι οι «Διεθνείς Επιπτώσεις του Πολέμου στην Ουκρανία», ένα φλέγον και επίκαιρο ζήτημα που απασχολεί ολόκληρο τον κόσμο. Το θέμα θα εξετάσουν και θα αναλύσουν πάνω από 30 επιστήμονες - ομιλητές,  από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καλύπτοντας ζητήματα Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής, Ασφάλειας, Οικονομίας, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

To συνέδριο θα μεταδοθεί και ζωντανά (live Streaming) μέσω των παρακάτω συνδέσμων: 

ttps://youtu.be/GT5-4LeeWiM 1η ημέρα 20/10 ώρα έναρξης 12:00 π.μ.

https://youtu.be/PUk_zq6xWcw  2η ημέρα 21/10 ώρα έναρξης 10:00 π.μ.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ
Η αφίσα του συνεδρίου εδώ